Styl chování a jeho dopad na zdraví

Žijeme v náročné době. Jedni stres života, práce a vztahů vydrží, druhým tyto situace podrazí nohy a oni následně onemocní. Proč to tak je? Lidském chování se dá dělit takto: Chování typu A a chování typu B. Jak se liší si ukážeme, stejně jako dopad na zdraví nositele.

Chování typu A patří k tomu nebezpečnějšímu. Charakterizuje ho neochota či neschopnost odpočívat, relaxovat a užívat klidu. Tito lidé jsou soutěživí, neúspěch potřebují „přerazit“ úspěchem jinde a novou výzvou nebo intenzivní prací. Potlačují tím rostoucí vnitřní agresivitu. Musí být plní psychomotorické aktivity, mají dominantní projev a zdají se být nezdolní. Tato zdánlivá nezdolnost je však nebezpečná, psychika člověka tohoto typu trvale negativně ovlivňuje jejich fyzické zdraví, toto chování vede k nadměrné a dlouhodobé produkci adrenalinu, což mimo jiné vážně ohrožuje kardiovaskulární systém. Hrozí i kolaps organismu a vyčerpání. Příkladem je srdeční onemocnění, hlavně lidí mladších 60 let, kde tento typ chování hraje důležitou roli, zvlášť při dlouhodobém projevu.

Chování typu B se zdá být výhodnější. Vystihuje ho klidnější životní režim, méně spěchu s prvky relaxace a mnohem větší vnitřní spokojenosti. Přitom nejde o lidi bez ambicí či cílů, dosahují jich však pokojněji. Tento životní styl neohrožuje fyzické zdraví, organismus dobře regeneruje. K přirozené přednosti patří schopnost relaxovat vědomě či nevědomě. Tito lidé nejsou tak zaměřeni na svou osobu. To pak vede k menšímu počtu konfliktů v práci a v rodině. Tendence ke stylu B souvisí s dobrou osobní reziliencí – schopností odolávat tlaku a vnějším vlivům, uměním brát věci realisticky a vážně, se zdatností, vytrvalostí a odvahou, umění být nad věcí.

Lidé s charakteristikami chování A vykazují výrazně horší zdravotní stav, pokud se dostanou do stresových situací (v práci i v osobním životě), zejména v kombinována s nižší silou osobnosti. Nejlépe si vedou lidé, jejichž celkový stres byl relativně nejnižší, síla osobnosti vysoká s nízká úroveň chování typu A. Vedle špatného životního stylu, nízké fyzické aktivity, nezdravého životního prostředí jsou příčiny zdravotních problémů také v naší psychice. Styl našeho chování lze cíleně regulovat a měnit požadovaným směrem, což je důležité jak z hlediska duševní hygieny, tak z hlediska vašeho celkového zdraví. Cesta od A k B vede rozvojem dovednosti relaxovat, zvědomění a úpravou zautomatizovaných reakcí i životních hodnot, pomůže rozvoj mindfulness dovedností, ale i mnohdy jednoduché a nedoceňované věci jako procházka, příroda, nevýkonnostní sport. Prospěšná může být i psychoterapie nebo životní koučink, především tam, kde se tato transformace opakovaně nedaří.

Scroll to top